Köszöntjük Cecília nevű látogatóinkat. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.

PostHeaderIcon Történetek

Szeptember

 

Az újmajori úton tépetek az orosz csodával a nagyerdő felé, hatalmas porfelhőt hagyva magam után, ami nem egészen igaz: bőven van por a kocsi belsejében is. Ha kinyitom az ablakot, bejön a por, ha meg felhúzom, nem tud kimenni.

- Csak Jáger Józsi ne jöjjön szembe, Ő igazán száguldozik az elsimított földút mind a négy méterén. Hová sietek egyáltalán? A nagyerdő megvár. Vadászni meg még korán van. A kocsi ponyváját hátulról még melegítik a lenyugvó nap vörösbe hajló sugarai.

Lehet, hogy az ügyészségi ellenőrzés észrevételei miatt töltöm ki a bosszúm a gázpedálon.

 

Bővebben...

 

Vadászati Alkalmassági Vizsgán voltunk!

 

 

   Az eredményes vadászathoz elengedhetetlenül fontos, hogy a lelőtt vad egytől egyig terítékre kerüljön. Az apró vadat nem elég kilőni meg is kell találni, azért hogy sérülten ne szenvedjenek, másrészt pedig hogy ne más állat zsákmányai legyenek! Nagy vadak esetében igen jelentős kára lehet a vadásztársaságnak, ha nem találják meg a lelőtt vadat.

   Magyarországon csak Vadászati Alkalmassági Vizsgával rendelkező kutya mehet vadászni. Amelyik vadász ezt megsérti, egyéni vadászként elveszítheti fegyvertartási engedélyét, illetve az őt befogadó vadásztársaság pénzbírsággal sújtható!

 

 

  2010.09.25-én, Hetényegyházán került sor a vadászkutyáknak a V.A.V. vizsgájukra . Amelyen a Kunadacsi Vadásztársaságból három kutyával eredményes vizsgát tettünk.

Bővebben...

 

Kutyadolog

 

Ha vadászok anekdotáznak, történeteket mesélnek többnyire az derül ki belőle, hogy a vad figyelmes, jó szeme és orra van. Színével beilleszkedik környezetébe, kihasználja az éjszaka leplét, a ködös hajlanokat. Megszervezi a figyelést, a menekülés útvonalát.

Igen ám, de a vadász, akinek még jobb szeme, füle - talán azért jobb orra nincs – van. Kitartó megfigyeléssel, évtizedes tapasztalattal jár túl a vad eszén, merthogy ügyes is – hozza azt terítékre. A szerényebb kiadású nem dicsekszik saját érdemeivel, hisz azt mindenki tudja, az a kutyájára ragaszt rá olyan tulajdonságokat, amelyek csak a mesében léteznek.

Arról nem beszélünk, hogy a hanyagul öltözött „Nimródot” a szúnyogok dagatra csípik, a kiválónak hitt terepjárót a kátyúból traktorral kell kihúzni, többnyire őzmegfigyelés eredménye pedig csak annyi, hogy a derékig érő, lucskos harmat szép lassan belecsordogál a gumicsizmába.

Hogy most kutyadolgokkal szeretném fárasztani az érdeklődőket annak az az oka, hogy jó visszaemlékezni azokra a négylábú segítőkre, „akik” rászolgáltak valamilyen jelzőre.

 

Bővebben...